It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.

NUK. Understandig Life.

A szervezet felkészítése

Hat tipp a termékenység elősegítése érdekében

[Translate to Hungarian:] preparing for pregnancy with running

Testmozgás

Alapvető igazság: Minél egészségesebbek vagytok a partnereddel, annál könnyebben sikerül a gyermekvállalás. Sportolj rendszeresen, hogy lendületben tartsd a szervezetedet! A futás, a kerékpározás és az úszás serkentik a keringést, csökkentik a stresszt és ezáltal hozzájárulnak a termékenység elősegítéséhez. Emellett az edzettség és a jó fizikai állapot a legjobb előfeltételek ahhoz, hogy gond nélkül viseld a terhesség „nehezebb” hónapjait.

Egészséges táplálkozás

A zsírszegény és tápanyagban gazdag táplálkozás jót tesz a szervezetnek – és kifejezetten támogatja a nemzőfunkciókat. A kiegyensúlyozott étrendben megfelelő mennyiségben megtalálható a legtöbb anyag – például a vitaminok és ásványi anyagok a friss gyümölcsökben, salátákban és zöldségfélékben, vagy a kalcium a joghurtban, a rizsben és a narancslében. Ugyanilyen fontos a vas a vér oxigénellátásához (vörös húsok, hüvelyesek, teljes kiőrlésű kenyér) és a jód a pajzsmirigy működéséhez (hal vagy kivi).

Az egészséges táplálkozás természetesen a spermiumok minőségét javítja. Ehhez a párod azzal tud hozzájárulni, hogy sok C-vitamint, E-vitamint és B12-vitamint fogyaszt. Ehhez valószínűleg nem is kell sok dolgon változtatnia, mivel ez a három vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható.

Elegendő folsav

Előzd meg időben az esetleges folsavhiányt. Ez egy olyan B-vitamin, amely támogatja az anyagcsere-folyamatokat, például az új sejtek és a vörösvértestek képződését. A folsav bizonyítottan javítja a termékenységet, és megtalálható például a spenótban, a paradicsomban és a céklában – de egy tervezett terhességhez nem elegendő mennyiségben. Mivel a szervezetednek az első három hónapban nagy mennyiségben lesz erre szüksége, a legjobb, ha már most beszélsz az orvosoddal. Ő javasolhat gyógyszertári táplálékkiegészítő folsavkészítményeket.

A test bazális testhőmérsékletének mérése

Minél jobban ismered a ciklusodat, annál pontosabban tudod meghatározni a termékeny napjaidat. A hőmérőzéses módszerrel akár órára pontosan. Minden reggel ugyanabban az időpontban mérd meg az ébredési hőmérsékletét. Ha jelentősen emelkedik, az annak a jele, hogy peteérésed volt, és teherbe eshetsz. Ha néhány cikluson keresztül továbbra is méred és nyomon követed a hőmérsékleti görbe alakulását, akkor viszonylag pontosan megjósolhatod a következő peteérést. A megtermékenyüléshez szükséges tökéletes időpont a peteérést követő első néhány óra. És ha a következő hónapban a magas hőmérséklet tizennyolc napnál tovább tart, akkor szeretnénk gratulálni: Valószínűleg terhes vagy.

Természetesen termékenységi naptár segítségével is könnyedén kiszámíthatod termékeny napjaidat.

* Fontos! A termékenységi naptár egyszerű átlagszámításon alapul. Kifejezetten nem javasoljuk, hogy fogamzásgátlásra használd. Ha a ciklusod nagyon rövid vagy szokatlanul hosszú, beszélj nőgyógyászoddal, hogy kizárja az esetleges rendellenességet.

Orvosi ellenőrzés

Mindig tanácsos időről időre egy teljes kivizsgálást végeztetni a háziorvossal – pláne akkor, ha minden igyekezet ellenére sem észlelsz változást a hasadban. Néha ennek orvosi okai vannak, amelyek könnyen kezelhetők. A legjobb, ha a vizsgálatra a partneredet is magaddal viszed. Ideális esetben az orvos mindkettőtökön vérvizsgálatot végez. Így meggyőződhettek róla, hogy rendben van-e a hormonháztartásod, vagy például nincs-e túl sok nehézfém a szervezetedben, amely negatívan hathat a termékenységedre.

Gyakorold a pihenést

Ahhoz, hogy teherbe ess, sok-sok időre és a partnereddel való minőségi időtöltésre lesz szükséged. És ha nem jön össze azonnal: Ne izgulj! A kellemes romantikus együttlét bizonyítottan sokkal termékenyebb, mint a „naptár szerinti együttlét”, ami mindkettőtökre teljesítménykényszerként hat. A párok mintegy 75 százalékának nem kell egy évnél tovább várnia a terhességre. Egy további évvel később ez már 90 százalék.* Tehát jó esélyed van arra, hogy pocaklakód legyen.

* Forrás: Qualimedic.com AG

These fit to this phase of life

4 Phases of life