It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.

 

A NUK a gyermekek egészséges fejlődéséhez fejleszt termékeket. Éppen ezért a legnagyobb odafigyeléssel választjuk meg a felhasznált alapanyagokat, és hogy megbizonyosodjunk termékeink ártalmatlanságáról, mielőtt a boltok polcaira kerülnek, alapos teszteknek vetjük alá őket.

Etetőcumik - Latex vagy szilikon?

Csupán ízlés kérdése

[Translate to hungarian:] Latex or Silikon

Legyen az természetes vagy szintetikus anyagból készült termék, mindegyik NUK etetőcumi puha és tökéletesen illeszkedik a gyermekek szájába. Természetesen felváltva is használhatja a különböző alapanyagokat. Amennyiben bizonytalan, hogy melyik anyag lenne jobb gyermeke számára, hagyja rá a döntést: sokuk csak az egyiket fogadja el, a másikat nem.  

Latex - természetesen ellenálló anyag
Latex - természetesen ellenálló anyag

A NUK Latex etetőcumik a kaucsukfákból kinyert gumitejből (latex) készülnek és mézsárga színük van. A latex etetőcumik melegek és puha tapintásúak. Rendkívül rugalmasak és magas szakítószilárdsággal rendelkeznek, így megfelelőek olyan babáknak is, akiknek már kibújtak az első fogaik. Természetes eredetéből adódóan a latexnek önmagában is van íze. A közvetlen napfény és az étkezési zsírok öregítik és gyorsabban porózussá teszik a latexet. A latexből készült cumik ragacsossá válása természetes jele annak, hogy ideje őket lecserélni egy újra. Ez általában 1-2 hónap alatt következik be. Lehetnek olyan egyedi esetek, amikor a természetes gumi allergiás reakciót vált ki.

Szilikon - kiváló minőségű szintetikus anyag
A NUK szilikon etetőcumik kiváló minőségű szintetikus anyagból készülnek. Az áttetsző szilikon könnyen tisztítható és magas a hőállósága. Még a közvetlen napfény és az étkezési zsírok sem öregítik az anyagot. A szilikon etetőcumiknak semleges íze és illata van. A szilikon azonban kevésbé áll ellen a rágásnak és a latexnél kisebb a szakítószilárdsága. Éppen ezért a NUK-nál a 3-as méretű etetőcumik esetében erősebb, rágásálló szilikonanyagot használunk. Ha a szilikon etetőcumin apró harapásnyomok vagy egyéb sérülések láthatók, azonnal le kell cserélni. Higiéniai és biztonsági okokból kifolyólag a latex és a szilikon etetőcumikat is ajánlott 1-2 havonta cserélni.

Cumisüvegek - Üveg vagy műanyag?

Két anyag, elképesztően sok előny

[Translate to hungarian:] Bottles – Glass or Plastic?

A NUK cumisüvegeket különböző anyagokból gyártjuk. A legnagyobb kézzel fogható különbség az üveg és a műanyag között van. Mindkét anyag tökéletes tápszer és anyatej tárolására.

Üveg - környezetbarát és higiénikus
Az üveg a klasszikus folyadéktároló és bébiétel tároló anyag. Manapság az üveg, magasabb karcállóságának köszönhetően, különösen ellenálló és környezetbarát alapanyag. A NUK kizárólag bórszilikát üvegből készült termékeket kínál, amely felületi hálószerkezetének köszönhetően különösen hőálló. Magas átlátszóságának köszönhetően tisztítása során könnyen észrevehetők az el nem távolított tejfoltok és egyéb maradékok. A magas hőálló képesség azt jelenti, hogy annyiszor tisztítja meg a cumisüveget, ahányszor csak szeretné és akár forrásban lévő vízbe is teheti. Mikor idősebb gyermekeknek teát vagy gyümölcslevet ad benne, az üveg nem színeződik el.

Azonban felügyelet nélkül ne hagyjuk a gyermekeket a cumisüveggel.

For extra protection against breaking, you can use a NUK Silicone Protector for glass bottles.

Műanyag - könnyű és csaknem törhetetlen
A NUK cumisüvegei polipropilénből (PP), poliamidból (PA) és polifenil-szulfonból (PPSU) készülnek. Rendkívül könnyűek és törésállók, csaknem törhetetlenek, ezért otthoni és kültéri használatra egyaránt alkalmasak.
A polipropilénből készült cumisüvegek tejüveg hatást keltenek és rendkívül tartósak, így akár étel is fagyasztható belőlük. A poliamidból készült cumisüvegek hasonlítanak leginkább az üvegre átlátszóságuk miatt. Ugyanez igaz a PPSU-ra is, mely szintén szagtalan és strapabíró. Mindkét szintetikus anyag természetesen BPA-mentes. .
Azonban a műanyag korántsem annyira hő- vagy karcolásálló mint az üveg. Amennyiben az cumisüveg belülről megkarcolódik, cserélje le, mert a kórokozók könnyebben megmaradnak a repedésekben.

Tipp: azért, hogy Ön és gyermeke a lehető legtovább élvezhessék a műanyag cumisüvegek nyújtotta előnyöket, ne melegítse vagy fertőtlenítse azokat mikrohullámú sütőben. A NUK cumisüvegek forralhatók és gőzzel fertőtleníthetők.

A kiváló minőségre való törekvésünk abban mutatkozik meg, hogy a nyersanyagválasztás, a termékbiztonság, a környezeti hatások és a minőségellenőrzés terén sem tűrünk el kompromisszumot. Saját tanulmányokra és kutatási eredményekre alapozva a NUK rendszeresen optimalizálja termékkínálatát. Ezért is szüntettük meg a BPA-t tartalmazó polikarbonát (PC) használatát a cumisüveggyártásban jóval azelőtt, hogy ezt hatóságilag is betiltották.

Mi az a BPA?
Mi az a BPA?

A BPA mozaikszó a biszfenol-A vegyületet takarja. A BPA a polikarbonát szintetikus anyag egyik alkotóeleme, amely sok általunk nap mint nap használt tárgyban, pl.: műanyag zacskóban, csomagolóanyagban, de mobiltelefonokban, CD-ben, napszemüvegekben, ragasztóanyagokban és körömlakkban is megtalálható.

Miért került a BPA a kritikák kereszttüzébe?
Miért került a BPA a kritikák kereszttüzébe?

A BPA felhasználásának a polikarbonát gyártásban egészen az ezredfordulóig nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, majd orvosok és tudósok kezdtek el értekezni a BPA élő szervezetre gyakorolt hatásairól. Az akkori tanulmányok nem voltak következesek, így a különböző országok és intézmények nagyon ellentmondásos eredményekkel rendelkeztek. Egy nyílt vita keretében újra szóba kerültek ezek a bírálatok és a BPA sokkal nagyobb visszhangot keltett a médiában.

A minőségi termékeiért többször kitüntetett piacvezető NUK sok évnyi tapasztalattal rendelkezik az olyan BPA-mentes cumisüvegek gyártása terén, melyek üvegből vagy polipropilénből készülnek. A BPA-felhasználás végleges leállításával a NUK már korábban felhívta a szülők figyelmét a téma fontosságára. A BPA-t tartalmazó cumisüvegek gyártását és értékesítést tiltó törvény 2011. június 1-jén lépett hatályba az EU-ban. A NUK már jóval az EU ezirányú igénye előtt mellőzte a BPA-tartalmú cumisüvegeket, így már évekkel azok betiltása előtt feltüntethette a BPA-mentes címkét a termékein.

Hogyan értékelik a hatóságok a BPA alkalmazásából adódó kockázatokat?
Az illetékes hatóságoknak, például az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) vagy a Német Szövetségi Kockázatelemző Intézetnek (BfR) a BPA témájában tett nyilatkozatait azok weboldalain olvashatja el:

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA)

Szövetségi Kockázatelemző Intézet (BfR)

Miből készülnek a NUK BPA-mentes termékei?
Miből készülnek a NUK BPA-mentes termékei?

A BPA-mentes termékkínálat igen gazdag. Az alábbiakban bemutatjuk a felhasználható alapanyagokat:

Üveg
Üveg

Az emberiség által az egyik legrégebben ismert alapanyagot a NUK is felhasználja a cumisüveg-gyártásban. Az üveg rendkívül higiénikus és hőálló. A gyártásfolyamatban a NUK-nál kizárólag bórszilikát üveget használunk, amely felületi hálószerkezetének köszönhetően strapabíró és ellenáll a hőingadozásoknak is.

PP (polipropilén)
PP (polipropilén)

A polipropilén egy áttetsző szintetikus anyag, amelyet a BPA-mentes cumisüvegek gyártásánál használunk fel. Sima felülete kellemes tapintást biztosít. Rendkívül törésálló és fagyasztásra is alkalmas.

PA (poliamidok)
A poliamidok szintetikus anyagok, melyek vegyi behatásoknak ellenállva is megőrzik magas fokú átlátszóságukat, így az elszíneződés és homályosodás már a múlté. A poliamid BPA-mentes, de mikrohullámú sütőben nem melegíthető.

Where can I find more information?
In the FAQ, we have gone into more detail on BPA. 

Jó tudni